Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Met wijzen komen we nergens…

Leidt toezicht tot kwaliteit? En zal de Wet kwaliteitsborging ervoor zorgen dat er geen fouten meer worden gemaakt in de bouw? Lees het in deze column van Hajé van Egmond.

Zo maar een bericht uit de krant van vorige maand: Basisschool Het Open Venster in Rotterdam moet waarschijnlijk weer worden afgebroken. Nog voordat de bouw zelfs maar gereed is. De in 2013 gestarte bouw wordt volgens het nieuws al vanaf het begin af aan geteisterd door de ene tegenvaller na de andere. Volgens de aannemer is er sprake van experimentele bouw en kan alles nog gewoon goed komen als de boel wordt afgemaakt. Volgens de gemeente staan de muren scheef, sluit de gevel niet op de muren aan en moet alles boven de kelder opnieuw. Ik ken de casus verder niet maar herken wat er vervolgens gebeurt wel: wijzen naar elkaar en zoeken naar de schuldige. In plaats van zoeken naar een oplossing.

Gaat het goed in de bouw dan volgen complimenten voor de bouwer. Gaat er iets mis dan kijken we meteen waar de gemeente steken heeft laten vallen. Het toezicht zal wel weer tekort hebben geschoten. De reacties op internet waren dan ook voorspelbaar: “het toezicht heeft gefaald” en “zelfs Rotterdam blijkt niet onfeilbaar”. Reacties zoals hiervoor gaan uit van de fictie dat toezicht leidt tot kwaliteit. Oké, het helpt. Maar zelfs al hou je 24 uur per dag toezicht, dan nog zullen er fouten gemaakt worden. En het is mijn overtuiging dat toezicht ook niet kan leiden tot kwaliteit. In veel gevallen leidt toezicht tot bouwers die doen wat de toezichthouder zegt dat ie moet doen. En ook al worden hierdoor regelmatig fouten voorkomen of hersteld, kwaliteit wil ik het niet noemen. Voor kwaliteit is meer nodig, dat moet ingebed zitten in de organisatie.

Nieuw voor mij waren de reacties in de trant van “dit laat zien dat het tijd wordt voor private kwaliteitsborging”. Gaat dit dan dat soort zaken voorkomen? Nee! Natuurlijk niet. Net zoals toezicht nu niet tot kwaliteit leidt, zal de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen er ook niet voor zorgen dat er geen fouten meer gemaakt worden. Net als nu zullen er zaken fout gaan. Het nieuwe stelsel zal er hopelijk wel toe leiden dat er meer geleerd wordt van fouten. De zwaardere aansprakelijkheid zal hier wellicht aan bijdragen. Daarnaast zal ook het integreren van kwaliteitsborging in het proces van de bouwende partijen kunnen leiden tot kwaliteitsverbetering. Ik hoop dan ook dat het huidige model – we zetten een pallet tekeningen en berekeningen bij de gemeente op de stoep met het verzoek om binnen 8 weken te vertellen of het klopt – niet straks gewoon gekopieerd wordt door de markt.

Misschien is deze casus wel kenmerkend voor de bouw en ook de discussie rondom kwaliteitsborging. We vertrouwen elkaar niet, we maken ruzie over de schuldvraag, wijzen naar elkaar en uiteindelijk is de klant de dupe. In dit geval – en dat maakt het misschien wel extra zuur – de leerlingen van van Het Open Venster die gehoopt hadden volgend jaar les te krijgen in een mooi nieuw gebouw.

 

Hajé van Egmond, Geregeld BV.

Dossiers: 

Gerelateerde artikelen

28-05-2018
tijdschriftartikel
18-05-2018
tijdschriftartikel
30-04-2018
tijdschriftartikel
26-09-2017
tijdschriftartikel