Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

‘In Brabant is nul-op-de-meter de nieuwe standaard’

De Brabantse corporatie Thuisvester bouwt vanaf nu alleen maar nul-op-de-meter nieuwbouw. “Ik ken geen corporaties die het anders doen”, zegt directeur-bestuurder Pierre Hobbelen.

Nul-op-de-meter is een succes in Brabant. De Brabantse corporatie Thuisvester kiest vanaf nu alleen nog maar voor nul-op-meter nieuwbouw. Althans voor de grondgebonden woningen. Hoogbouw volgt zo snel mogelijk, zegt Pierre Hobbelen, directeur-bestuurder van de Brabantse corporatie, dat zo’n 13.500 woningen bezit heeft in de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Rucphen en Zundert.
Alleen maar nul-op-de-meter nieuwbouw? Een geluid dat je nog niet vaak hoort. Maar in het Brabantse hoort Hobbelen niet anders. “Ik ken geen corporatie die het anders doet. Volgens mij is dit wel een beetje de nieuwe standaard.”

Prikkel naar de markt
Nieuwbouwplannen die er al liggen worden tegen het licht gehouden en als het kan bijgestuurd. “Het hangt er vanaf hoe ver de plannen al zijn in de vergunningsverlening”, zegt Hobbelen. Nieuwe plannen worden allemaal nul-op-de-meter. “De plannen voor 2018 zijn al uitgewerkt. Het gaat dus om de projecten vanaf 2020.”
Bij hoogbouw en semi-hoogbouw kiest Thuisvester voorlopig voor epc=0, omdat de corporatie weet dat bouwbedrijven nul-op-de-meter nog niet redden. Maar zodra het betaalbaar wordt, kiest Thuisvester alsnog hoogbouw zonder energierekening. “Zie het als een prikkel naar de markt”, zegt Hobbelen.
Nul-op-de-meter nieuwbouw is 25.000 duurder dan een gewone Bouwbesluitwoning, weet de corporatiebestuurder. “Precies dat stukje dat de banken extra willen financieren. Daarom vinden we de extra investering verantwoord.”

Lees verder (Cobouw, 13 september 2017)

Bron: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Ontwikkeling, Beheer/Onderhoud, Bouwaanvraag, Inrichting, Ontwerp, Gebruik
Doelgroep: 
Plantoetser, Opdrachtgever, Ontwerper, Adviseur BWT, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Coördinator BWT, Constructeur, Aannemer