Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Nationale handreiking tenderkostenvergoeding gepubliceerd

Beeld: BNA

De nieuwe Handreiking Tenderkostenvergoeding helpt aanbesteders, waaronder gemeenten, om de tenderkosten te beteugelen en als het niet anders kan een redelijke tenderkostenvergoeding vast te stellen. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer. In de handreiking is het BNA-voorstel integraal overgenomen als ‘best practice’. Daarmee wordt opnieuw een concrete stap gezet naar een betere aanbestedingspraktijk voor architecten.

Het is een dagelijkse frustratie voor architecten: geen faire vergoeding voor ontwerpwerk tijdens de aanbesteding. Volgens de Gids Proportionaliteit (voorschrift 3.8) is een vergoeding dan verplicht, maar veel aanbestedende diensten houden de hand op de knip. Ook andere branches lopen op tegen deze problematiek. Vandaar dat een ‘handreiking tenderkostenvergoeding’ hoog op lijst met actiepunten van de Actieagenda Beter Aanbesteden stond. Afgelopen week heeft staatssecretaris Keijzer deze Handreiking Tenderkostenvergoeding naar de Tweede Kamer gestuurd. “Deze handreiking biedt aanbestedende diensten een helder kader waarop zij eigen beleid en eigen beslissingen in concrete gevallen kunnen baseren,” schrijft de staatssecretaris. “Voor ondernemers en brancheorganisaties biedt deze handreiking handvatten voor een gesprek met aanbestedende diensten hierover ” Dat gesprek is nog altijd hard nodig. Een ondermaatse of geen tenderkostenregeling leidt tot minder, suboptimale of helemaal geen aanbiedingen. Ook opdrachtgevers zijn dus gebaat bij een redelijke tenderkostenregeling.

Links

Lees verder bij BNA

Bron: 
BNA
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Aanbesteding
Doelgroep: 
Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Juridisch adviseur/jurist/advocaat, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Constructeur, Aannemer