Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Voldoet de brandmeldinstallatie aan alle eisen?

U bent eigenaar van een gebouw met daarin een hotel of een zorginstelling. Daarom bent u op grond van het Bouwbesluit verplicht om dit gebouw te voorzien van een brandmeldinstallatie (BMI). Tot zover is het simpel. Maar u moet voor de installatie ook een inspectiecertificaat hebben. Hoe weet u of deze aan alle eisen hiervoor voldoet?

Het is een reëel scenario. De inspectie-instelling komt langs bij een zorginstelling en werpt een kritische blik op de brandmeldinstallatie. En helaas, die installatie wordt afgekeurd. Er is namelijk iets mis met de sturingen die de BMI verbinden met andere brandbeveiligingsinstallaties. Die sturingen moeten worden hersteld voordat het inspectiecertificaat kan worden verstrekt. En bij ontbreken van het inspectiecertificaat dreigen er sancties van de overheid.
 
Nogmaals, een reëel scenario. Lees het rapport Inspectiecertificering van brandbeveiliging in de zorg van zorgkoepel Actiz, de vereniging voor gehandicaptenzorg VGN en Octaaf Advies. Daaruit blijkt dat minder dan een kwart van de zorginstellingen eind 2016 beschikte over het verplichte inspectiecertificaat.Voor een deel kwam dat door bijvoorbeeld beperkte capaciteit bij inspectie-instellingen, maar voor een ander deel doordat de BMI tijdens de inspectie werd afgekeurd. Hoe kan een gebouweigenaar dat laatste voorkomen?
 
Willem van Oppen, adviseur conformiteitschema’s bij het CCV, geeft drie adviezen. “Wij raden ten eerste aan om gebruik te maken van een installateur die is gecertificeerd. Verder is het belangrijk om je installatie regelmatig te laten onderhouden. En ten slotte moet je als gebouweigenaar zorgen dat je de regie houdt.”

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
BrandVeilig.com
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Wetgeving, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Gebruik
Doelgroep: 
Opdrachtgever, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer

Gerelateerde artikelen