Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Warmtepomp buitenunit. Vergunningplichtig of Vergunningvrij?

Foto: Vaillant

De laatste tijd (zeker nu de gasaansluiting voor nieuwbouw verleden tijd is) krijgt WIco Ankersmit, directeur Vereniging BWT Nederland, regelmatig vragen over warmtepompen. Zo ook of het plaatsen van de buitenunit vergunningvrij of vergunningplichtig is. Dit hangt echter af van een aantal aspecten die hij in een artikel kort toelicht.

Vergunningvrij bouwen is een limitatieve opsomming van bouwactiviteiten die zijn beschreven in artikel 2 en artikel 3 van Bijlage II Bor. Bouwwerkzaamheden en bouwwerken die niet te vinden zijn in die 2 artikelen zijn dus vergunningplichtig.
Nu krijgen we regelmatig de vraag of een buitenunit van een warmtepomp vergunningvrij is. Dit is niet heel eenvoudig met een ja of nee te beantwoorden.

Het wel of niet vergunningplichtig zijn is te vergelijken met de vragen over buitenunits van airco's. Met het verschil dat de buitenunits van warmtepompen vaak wel iets groter zijn. 

Een heel kleine buitenunit zou je je dus wellicht ook onder artikel 3 lid 8 kunnen laten vallen, echter voor wat betreft jurisprudentie bij een airco gaat het al mis boven de 50cm in welke richting dan ook.

Uit jurisprudentie kunnen we ook opmaken dat een unit wordt gezien als een onderdeel van een bouwwerk als het tegen de gevel aan hangt, of op een dak van dat gebouw wordt geplaatst.

Links

Lees verder bij BWTInfo

Bron: 
BWTinfo
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Bouwaanvraag, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer