Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Wat te doen met loden leidingen in huis?

In woningen die voor 1960 zijn gebouwd kunnen ze nog voorkomen: loden leidingen. Voor zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar kan dat gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom moeten loden waterleidingen zoveel mogelijk worden vervangen door de huiseigenaar. Hoe? Drinkwaterbedrijf Dunea en loodgietersbranchevereniging UNETO-VNI geven advies.

Loden leidingen worden sinds 1960 niet meer gebruikt bij de bouw van woningen en binnen installaties. Alle drinkwaterbedrijven hebben sindsdien vrijwel alle loden leidingen in het distributienetwerk vervangen door andere materialen. Toch kunnen dit soort leidingen nog wel voorkomen in woningen die zijn gebouwd voor 1960.

Hoe herken je loden waterleidingen?

Een loden waterleiding in huis is eenvoudig te herkennen, zegt Nicole van Veldhoven van drinkwaterbedrijf Dunea. “Zoek in huis waar de watermeter zit, die is meestal in de meterkast te vinden. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding. Zodra je een dof geluid hoort wanneer je er met bijvoorbeeld een lepel op slaat weet je dat je met lood te maken hebt.”

Let op zilverkleurige leidingen

Een andere manier is door naar de kleur van de leiding te kijken, vervolgt Van Veldhoven. “Loden leidingen zijn in principe dof grijs van kleur. Als je er echter met een schuurpapiertje overheen gaat, zal deze zilverkleurig worden.”

Hoe schadelijk is lood?

Lood is een zwaar metaal waar we dagelijks mee in contact komen via uitlaatgassen, maar bijvoorbeeld ook via ons voedsel en, als je loden leiding in huis hebt, via ons drinkwater. Onderzoek heeft aangetoond dat een teveel aan lood een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van hersenen en het zenuwstelsel van ongeboren en jonge kinderen tot 6 jaar. Het kan leiden tot een iets lager IQ en gedragsveranderingen.

Links

Lees verder bij drinkwaterplatform

Bron: 
Drinkwaterplatform
Dossiers: 
Procesfase: 
Gebruik
Doelgroep: 
Opdrachtgever, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer

Gerelateerde artikelen

16-03-2018
tijdschriftartikel
25-09-2017
tijdschriftartikel
27-06-2017
tijdschriftartikel